Food: Wege Ramen - Zupa mocy ! Idealna na przeziębienie.
Składniki:
1/2 selera
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
natka pietruszki
2 marchewki
pół małej cukini
5 pieczarek
mały por (cały)
1 cebula czerwona
3 suszone grzyby shiitake
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarnen ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
4 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
2 cm świeżego imbiru
1 ostra papryczka np. habanero
2,5-3 litry wody
sól, pieprz
makaron gryczany soba
dodatki takie jak lubisz ! np:
sól, pieprz
makaron gryczany soba
dodatki takie jak lubisz ! np:
rzodkiewka,
zielona cebulka,
kiełki,
jajko sadzone ( na zupie ! )
i wiele wiele innych :)
Sposób przygotowania :
Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą dodajemy ostra paprykę, ziele angielskie, jałowca, liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Cebule przed dodaniem do garnka dobrze jest przypalić tak jak to robi się w przypadku tradycyjnego rosołu :) Przygotowujemy w ten sposób warzywny bulion - gotowany długo na wolnym ogniu, wydobędzie wspaniały smak i esencje warzyw. Mój bulion gotuje się około 2-3 godzin, po tym czasie na małej patelni przysmażam czosnek z imbirem i zalewam 4 łyżeczkami sosu sojowego, można dodać tez odrobinę cukru a powstanie delikatnie gęsta pasta, którą należy przełożyć do zupy. Z zupy wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchewkę, którą kroimy w plastry i wrzucamy ponownie do zupy razem z pokrojoną cukinią i pieczarkami - gotujemy aż zmiękną. Dla mnie osobiście nie ma Ramen bez jajka, takiego z ściętym białkiem i płynnym żółtkiem ( które cudownie zagęszcza płyn kiedy wypłynie ze środka) tak więc na lekko gotującą się zupę wbijam jajko i wyławiam kiedy widzę, że białko się już ścięło. Takie jajko nakładam na wierzch ugotowanego makaronu Soba i zalewam zupą z dużą ilością warzyw i dodatków - mmmm pycha ! taka zupa świetnie rozgrzewa, syci i stawia na nogi, zupełnie się nie dziwię, że nazywana jest zupą mocy a w Japonii jada się ją np na Kaca :) tak właśnie ! można więc powiedzieć, że nasza dzisiejsza zupa jest Japońskim odpowiednikiem słynnego niedzielnego rosołku.
Smacznego ! - Magda
41 komentarze
CHętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńdzieki za przepis bo zamierzam sobie taka zrobix ;D
OdpowiedzUsuńojeeeej wygląda yak pysznie :3
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie! :))
OdpowiedzUsuńzjadłabym :) Ciekawe czy tak samo dobrze smakuje jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńslodkieslodkieczary.blogspot.com
Musi być nieziemsko smaczna <3
OdpowiedzUsuń______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
To musi być pyszne. I ten wygląd...mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio często choruje, wiec jestem niezmiernie szczęśliwa ze trafiłam na Twojego bloga. Wypróbuje ten przepis jeszcze jutro, ponieważ wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do siebie, zachęcam do wspólnego obserwowania :)
musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, przepis muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńCudowna zupa , na pewno w najbliższym czasie wyprobuje przepis :*
OdpowiedzUsuńXthy.blogspot.com
Sycąca miseczka:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńlocastrica.blogspot.com/
Wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńPrzydałaby mi się teraz :)) Musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała takiej zupki, bo czuję, że bierze mnie jakieś chorubsko :-)
OdpowiedzUsuńHaha, zupa mocy ;)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i ciekawy przepis..pewnie go wykorzystam w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńdla mnie za dużo wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńfantastyczna zupa, na pewno ją zrobię.Wygląda bardzo smacznie i jest zdrowa! :-)
OdpowiedzUsuńlooks delicious!!
OdpowiedzUsuńAnimated Confessions
Elegancko podana :)
OdpowiedzUsuńmniam:D jemy:D
OdpowiedzUsuńmniamniusie :) skorzystam :) może nawet jeszcze dziś jak zrobię zakupy :)
OdpowiedzUsuńReally interesting post...thx for sharing! xx
OdpowiedzUsuńCiekawy post, moze byc smaczne... Na pewno jest ;) zapraszam do mnie pozostacsoba.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :D
OdpowiedzUsuńLubię eksperymentować w kuchni, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńwygląda genialnie:) chyba coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńIdealna dla mnie! Bardzo lubię takie zupy, ale ze względu na to że w większości mają wkładki mięsne (a jestem wegetarianką) nie jem ich.. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://tuniemanicciekawego.blogspot.com/
Dla mnie pychotka ;)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :D Na pewno równie smaczna :D
OdpowiedzUsuńamatorskie-rysowanie.blogspot.com
Mmmm mniam
OdpowiedzUsuńSkładniki do przyjęcia, zupka wygląda smacznie - nic tylko spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zrobię taką zupkę;)) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do mnie http://angelikowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńW którym momencie dodajemy grzyby shiitake? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle