Czy poznaliście już wszystkie włoskie smaki? Jeśli nie, to zapraszam Was na pikantną ucztę! Makaron penne z jaglanymi pulpetami w włoskim sosie arrabiata!
Arrabbiato, po
włosku wściekły – nazwa potrawy została wymyślona przez mieszkańców z
uboższych dzielnic Rzymu. Pikantny smak i intensywny kolor, miał pokrzepić i
dodać siły tamtejszym robotnikom. A pasta all’arrabbiata – wściekły
makaron, na pokrzepienie wszystkich zmęczonych zimową i ponurą aurą!
Intensywny i wyrazisty smak, sos
arrabiata zawdzięcza obecności ostrej papryki i czosnku. Oczywiście stopień pikanterii sosu,
dopasowujemy do własnych kubków smakowych :).
składniki:
makaron pełnoziarnisty penne
400g obranych,dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta słodkiej papryki
bazylia do smaku
papryczka chilli do smaku
parmezan
parmezan
składniki + przepis na pulpety TUTAJ
Jak to zrobić?
Cebulę z czosnkiem podsmażyć na oleju. Można również dodać paprykę chilli. Sparzone dojrzałe pomidory wymieszać z cebulą i czosnkiem. Przyprawić przyprawami. Dusić 2 min i dodać posiekaną bazylię. Wymieszać z makaronem, dodać pulpety i posypać parmezanem.
26 komentarze
Nie wiem cóż to takiego, ale wiem, że to jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie,ale raczej bym się nie najadła, chociaż kto wie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie dania z makaronem, a to nie wydaje się wcale skomplikowane w przygotowaniu, wypróbuję! :) I ten talerz i ułożenie na nim dania- piękne!
OdpowiedzUsuńNa pewno wyprobuje
OdpowiedzUsuńIt looks so delicious. :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPodobne rzeczy jem na co dzień, ale nie jestem z tego zadowolona. Ilesz można wcinać makaronów :/ Owszem smacznie wygląda ale tęsknie za roladami i kluskami :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak cudownie!
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taki "wściekły" makaron ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym *U* wygląda apetycznie, choć pulpety odpadają- nie jadam mięsa @_@ sojowe kotleciki też by się sprawdziły w tym daniu ;D
OdpowiedzUsuńtoż to są pulpety jaglane :) też jestem wegetarianką.
UsuńPozdrawiam,
Magda :)
Wygląda wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :) Chętnie spróbuje zrobić, ale w wersji mniej ostrej :) Jakoś nie przepadam za zbyt ostrą kuchnią :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to danie :-)
OdpowiedzUsuńthis looks like what i would want to try, nice
OdpowiedzUsuńHere is my new post : http://melodyjacob1.blogspot.com/2016/02/slits-and-white-sneakers.html
Thanks
Uwielbiam takie ostre smaki;) A danie wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda i brzmi smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pikantne potrawy.
Ładnie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Chętnie bym się poczęstowała ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię makaron penne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam dania z takim sosem :)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam ;]
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMniam, lubię takie ostre dania więc to coś dla mnie :) Muszę przyznać ,że pierwszy raz słyszę o tym sosie :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ buziaki!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pikantne rzeczy, jednak niekorzystnie wpływa to na moją twarz. Pierwszy raz słyszę o takim sosie, ale smacznie wygląda! Pozdrawiam i obserwuje, by zaglądać tu częściej :)
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle