Dziś inna propozycja dania, w którym główną rolę odgrywa kasza jaglana.
Dlaczego warto ją jeść?
- jest zasadotwórcza, pomaga odkwasić organizm
- posiada właściwości osuszające co jest pomocne np. podczas kataru lub innej infekcji dróg oddechowych
- nie zawiera glutenu
- jest dobrym źródłem białka
- jest lekkostrawna
- jest idealnym posiłkiem na jesienno-zimowe śniadanie – ma właściwości ocieplające organizm
- jest bogata w krzemionkę, pierwiastek, mający bardzo pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry, paznokci, a także stan naszych stawów
- pomaga oczyścić organizm z toksyn
- zawiera dużo witamin z grupy B, lecytynę, żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez
A teraz przejdźmy do przepisu ! :)
składniki :
1 szklanka kaszy jaglanej
puszka mieszanki meksykańskiej najlepiej w sosie
puszka fasolki szparagowej
papryka
cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy sól, pieprz, chilli
wędzona papryka
pół puszki pomidorów
6 pieczarek
1 łyżka oleju kokosowego
jajko
parmezan
rozmaryn
Jak to zrobić?
Warzywa pokroić i podsmażyć na oleju.Kaszę ugotować w osolonej wodzie.Kiedy woda w większej części odparuje, wyłączyć i przykryć kaszę, aby całkowicie pozbyć się wody.
Do podsmażonych warzyw dodać składniki z puszki i wymieszać razem z kaszą.Doprawić do smaku.Całość przełożyć do kokilek lub do większego naczynia żaroodpornego jeśli chcemy podać danie w całości.Następnie na wierzch wbijamy jajko i posypujemy startym parmezanem ( można dodać też odrobinę rozmarynu).
Całość zapiekamy w 180 stopniach do momentu ścięcia się białka.Żółtko najlepiej jak pozostaje płynne.
Smacznego:* /mmnoworyta.pl
38 komentarze
omg dear,it looks so delicious...i really like to eat it now!!
OdpowiedzUsuńthanks for sharing the recipe
Mniam, pychotka ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną i bardzo doceniam jej właściwości. Twój przepis wygląda bardzo kusząco. Na pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego przepisu,a piękne zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do wypróbowania go.
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńIt looks so delicious. :)
OdpowiedzUsuńHave a great week! xx
apetycznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Z kasz lubię tylko jaglaną i kuskus, więc myślę, że takie danie by mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńThe pictures are amazing! Thanks for sharing:)
OdpowiedzUsuńirenethayer.com
Your food photos always look so amazing !
OdpowiedzUsuńSara,
www.thecrimeofashion.com
Pysznie wyszło, trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńHI dear
OdpowiedzUsuńOh amazing recipe
So tasty and delicious
xoxo
mniam;)
OdpowiedzUsuńMmm, dawno kaszy jaglanej nie jadłam, świetna propozycja, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWstyd przyznać, ale dawno nie jadłam kaszy :(
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kaszą, ale to wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńGreat post! Ñam!! :)
OdpowiedzUsuń·Alas de Angel·
mniam <3
OdpowiedzUsuńQUE PINTA. Un besito y te espero en mi blog guapa.
OdpowiedzUsuńhttp://lassietemaravillasdeamanda.blogspot.com.es/
Cudownie wygląda i pewnie przepysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zmieniłam nazwę bloga: lamia-riae.blogspot.com
Mam nadzieję, że bez problemu uda się Tobie do mnie trafić, ponieważ zmiana nazw robi czasami nie lada zamętu :/
Wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze, więc z chęcią bym przyrządziła te danie w domu :-)
OdpowiedzUsuńPyszna kasza, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńwygląda pyszniee :) w wolnej chwili na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna :) Przepis zapisałam więc mam nadzieję, że niedługo go uskutecznię w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Na pewno skorzystam :) Ale odradzam używanie produktów z puszek. Jeśli mamy skupić się na tym, aby jeść zdrowo, to lepiej kupować warzywa ze słoika. Niestety nie tylko te z konserwami, ale i z warzywami zawierają Bisfenol A, który sprzyja rozwojowi wielu chorobom. A skoro już o tym wiemy, to warto tego unikać :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności znów u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńthank you very much
OdpowiedzUsuńpengobatan kulit gatal bersisik yang murah
Mmm :D Wygląda pysznie :) Uwielbiam kaszę jaglaną.
OdpowiedzUsuńzapisalam przepis bo wyglada niesamowicie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z kaszą jaglaną :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie to wygląda <3
OdpowiedzUsuńDla mnie bardzo ważne są odpowiednie składniki, z których tworzę potrawę. Stawiam przede wszystkim na ich wysoką jakość.
OdpowiedzUsuńWow, nigdy o takiej wersji kaszy nie słyszałam, ale z chęcią spróbuje jak smakuje!
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle