food: pulpety jaglane w sosie śmietanowo szpinakowym
Często dostawałam prośby od moich czytelniczek, żebym zrobiła pulpety jaglane mojego przepisu. No i proszę bardzo :* mówicie i macie moi drodzy!
Pulpety jaglane są delikatne, aromatyczne, miękkie w konsystencji i smaczne. Nie wspomnę już o tym, że są bardzo zdrowe, a na ich widok ślinka leci.
A jak je zrobić? Odpowiedź znajdziesz tuż poniżej .
składniki na pulpety:
2 szklanki kaszy jaglanej
pół papryki czerwonej
2 duże pieczarki
5 cm pora
1 mała marchewka
szczypta soli i pieprzu
szczypta kuminu ( lub inne ulubione przyprawy)
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
łyż eczka oleju kokosowego do smażenia warzyw
2 lub 3 ły żki oleju kokosowego do smażenia pulpetów
1. Kaszę gotujemy, studzimy.Warzywa siekamy drobno i podsmażamy na oleju.Kiedy wszystko przestygnie kaszę mieszamy z warzywami oraz jajkiem w dużej misce.Doprawiamy do smaku i lepimy małe kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju kokosowym do zarumienienia.Usmażone pulpety odsączamy z tłuszczu na ręcznikach kuchennych i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Takie pulpety są gotowe do jedzenia jednak możemy je podawać z różnego rodzaju sosami np pomidorowym, pieczarkowym lub śmietanowo szpinakowym jak u mnie.Pulpety także świetnie si ę sprawdzą jako uzupełnienie bezmięsnego kebaba czy domowej pity,wystarczy dodać ulubione warzywa,sos i zawinąć w tortille!
składniki na sos śmietanowo szpinakowy:
opakowanie świeżego szpinaku
śmietanka 30%
trochę startego parmezanu
łyżka serka mascarpone
sól i pieprz do smaku
1 duży ząbek czosnku
2. Szpinak myjemy i dusimy z czosnkiem.Dodajemy śmietankę i rozpoczynamy jej redukowanie.Nastepnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy,tak aby się rozpuścił.Przyprawiamy pieprzem i solą i dusimy jeszcze chwilkę.Powstałym sosem zalewamy nasze pulpety w naczyniu do zapiekania, posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze chwilę w piekarniku.
Smacznego / buźka Magda z mmnoworyta.pl
20 komentarze
Tienen una pinta deliciosa.
OdpowiedzUsuńUn beso y feliz semana
http://todreamtheimpossiblemnoeliaco.blogspot.com.es/2015/11/dream-dress.html
wyglądają niesamowicie kusząco ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
they seems so delicious
OdpowiedzUsuńi take the recipe
Brownie jaglane już wypróbowałam (SUPER!), teraz spróbuję kotletów :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyprobuje na pewno u siebie :)
zapraszam do mnie
yummy;)
OdpowiedzUsuńhttp://modaodaradosti.blogspot.ba/
Świetny pomysł na pulpety :)
OdpowiedzUsuńLovely post. Have a great week! xx
OdpowiedzUsuńPatrząc na te zdjęcia ciągle zastanawiam się, dlaczego jeszcze nie nauczyłam się gotować! Wrzucam sobie przepis w notatnik, może kiedyś mi się uda zrobić jadalną wersję Twoich pulpetów :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmmm,smakowicie wygląda <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas
jeżeli ci się spodoba nasz blog-zaobserwuj(chętnie się odwdzięczymy)
fashion--twins.blogspot.com
dla mnie to totalna nowość
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam:D
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńhttp://helderschicplace.blogspot.com/2015/11/coat-mood.html
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńmniam super !!! pychota <3
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Narobiłaś mi na nie ochoty :) Muszę spisać ten przepis i spróbować je kiedy zrobić, chociaż z moimi zdolnościami kulinarnymi... :D
OdpowiedzUsuńaansaa.blogspot.com
Nie ma nic prostszego niż te pulpety ! robię je zawsze kiedy na obiad mam nie wiecej niż 30 minut :) no i na zimno są rownie dobrą przekąską np można z nich zrobić koreczki, lub jak ktoś lubi pulpety w zalewie to rownież się nadają. Polecam !
Usuńmniam :D
OdpowiedzUsuńhmm, jestem bardzo ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle