Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej diecie.
Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Składniki:
(ciasto)
1,5 szklanki mąki
1/3 miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
(farsz)
3/4 opakowania mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
śmietanka 30%
2 jajka
pomidorki koktajlowe
kulka sera mozzarella
troche startego cheddaru
pół kostki białego sera
sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
1. Po przesianej mąki dmasło, jajko i przyprawy. Wszystko posiekaj i zagnieć na gładkie ciasto.
2. Ciasto owiń folią i schłódź w lodówce minimum przez godzinę.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
4. Piecz 10 - 12 minut w 180 stopniach.
5. czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i podduś na małym ogniu, aż szpinak będzie miękki. Przypraw solą i pieprzem.
6. Wymieszaj jajka z smietanką solą pieprzem oraz chilli i zalej nimi szpinak.
7. Wyłóż wymieszaną masę szpinakową na podpieczone ciasto. Na wierzch rozłóż plasterki pomidora i posyp wszystko pokruszonym twarogiem, dodaj plastry mozzarelli oraz starty cheddar
8. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
9. Podawaj na gorąco lub na zimno.
2. Ciasto owiń folią i schłódź w lodówce minimum przez godzinę.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
4. Piecz 10 - 12 minut w 180 stopniach.
5. czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i podduś na małym ogniu, aż szpinak będzie miękki. Przypraw solą i pieprzem.
6. Wymieszaj jajka z smietanką solą pieprzem oraz chilli i zalej nimi szpinak.
7. Wyłóż wymieszaną masę szpinakową na podpieczone ciasto. Na wierzch rozłóż plasterki pomidora i posyp wszystko pokruszonym twarogiem, dodaj plastry mozzarelli oraz starty cheddar
8. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
9. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Smacznego ! :)
36 komentarze
mmmm yummy!!
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda pysznie:) A moja odpowiedź na pytanie zawarte w tytule, to przede wszystkim smak! Uwielbiam smak szpinaku i zawsze lubiłam. Byłam nietypowym dzieckiem;)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie mogłam patrzeć na szpinak, dziś nie tylko ja go uwielbiam, ale przekonałam do jego spożywania całą rodzinę. MMM wygląda pysznie, skorzystam z przepisu! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńYummy! This plate looks amazing
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) a szpinak uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam słabość do szpinaku i serów mozarella.
OdpowiedzUsuńOdzież patriotyczna Red is Bad
Szpinak uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuń______________________
PERSONAL STYLE BLOG
http://evdaily.blogspot.com
uwielbiam szpinak! ostatnio non stop katuje koktajle z nim :D
OdpowiedzUsuńW sumie to szpinak lubię :)
OdpowiedzUsuńTez uwielbiam szpinak. Ostatnio razem z faszerowana piersia z kurczaka.
OdpowiedzUsuńLove your post!!
OdpowiedzUsuńI am glad you enjoyed reading my Toronto Fashion Week posts.
Thanks for the support and thoughtful words on my recent post, I deeply appreciate it!!
MyLyfeMyStory
Mi szpinak smakuje!:D
OdpowiedzUsuńJa go uwielbiam i dokładnie takie tarty często u mnie goszczą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.sandina.pl
Nigdy nie jadłam szpinaku :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam zupę szpinakową :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak! ♥
OdpowiedzUsuńLovely post dear!
OdpowiedzUsuńJa dopiero ''polubiłam sie'' z szpinakiem niedawno ;)
OdpowiedzUsuńOMG sounds and looks so so great!
OdpowiedzUsuńxx LL
www.lalouuula.com
Taką potrawą to na pewno zachęcasz do wcinania szpinaku :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
That looks so delicious :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta i zdrowa. Wow.
OdpowiedzUsuńMojego Tate przedszkole skutecznie zniechęciło do szpinaku i jakoś w domu nie jadłam go często. Ale jak się dorwałam wreszcie do gotowania i przyprawiłam go odpowiednio to teraz je, aż Mu się uszy trzęsą;) Tarta pyszna i bardzo apetyczna;)
OdpowiedzUsuńTatę*
UsuńUwielbiam szpinak, uwielbiam! Mogłabym jeść garściami :). A przepis na pewno wykorzystam :)!
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) Szpinak uwielbiam choć ze względu na właściwości po obróbce termicznej częściej sięgam po jarmuż :)
OdpowiedzUsuńA kiedy coś wegańskiego? :( ja kocham szpinak, szczególnie w koktajlach i z makaronem.
OdpowiedzUsuń❤ blog
kurczaki szpinaku tez jeszcze nie jadłam. jak baba ze wsi normalnie.
OdpowiedzUsuńJa kocham szpinak! Więc Twój przepis rzucam do ulubionych zakładek i na pewno go wykorzystam!
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o tak zmieniające się moje pierwsze zdjęcie w poście z butami to zrobiłam je w programie photoscape. Tam jest opcja Tworzenia Gifów
Uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam szpinak- mogłabym go jeść codziennie. :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję ;-)
Prezentuje się pysznie! :)
OdpowiedzUsuńJa do szpinaku przekonałam się dopiero w zeszłym roku. Uwielbiam makaron ze szpinakiem, ale moim zdaniem lepiej smakuje z mrożonym.
Wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle