Food: Wege Ramen - Zupa mocy ! Idealna na przeziębienie.








Składniki: 


1/2 selera
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
natka pietruszki
2 marchewki
pół małej cukini
5 pieczarek
mały por (cały)
1 cebula czerwona
3 suszone grzyby shiitake
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
5 ziarnen ziela angielskiego
3 ziarna jałowca
4 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
2 cm świeżego imbiru
1 ostra papryczka np. habanero
2,5-3 litry wody
sól, pieprz

makaron gryczany soba
dodatki takie jak lubisz ! np:

rzodkiewka,
zielona cebulka,
kiełki,
jajko sadzone ( na zupie ! ) 
i wiele wiele innych :) 




Sposób przygotowania :


Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą dodajemy ostra paprykę, ziele angielskie, jałowca, liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Cebule przed dodaniem do garnka dobrze jest przypalić tak jak to robi się w przypadku tradycyjnego rosołu :) Przygotowujemy w ten sposób warzywny bulion - gotowany długo na wolnym ogniu, wydobędzie wspaniały smak i esencje warzyw. Mój bulion gotuje się około 2-3 godzin, po tym czasie na małej patelni przysmażam czosnek z imbirem i zalewam 4 łyżeczkami sosu sojowego, można dodać tez odrobinę cukru a powstanie delikatnie gęsta pasta, którą należy przełożyć do zupy. Z zupy wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchewkę, którą kroimy w plastry i wrzucamy ponownie do zupy razem z pokrojoną cukinią i pieczarkami - gotujemy aż zmiękną. Dla mnie osobiście nie ma Ramen bez jajka, takiego z ściętym białkiem i płynnym żółtkiem ( które cudownie zagęszcza płyn kiedy wypłynie ze środka) tak więc na lekko gotującą się zupę wbijam jajko i wyławiam kiedy widzę, że białko się już ścięło. Takie jajko nakładam na wierzch ugotowanego makaronu Soba i zalewam zupą z dużą ilością warzyw i dodatków - mmmm pycha ! taka zupa świetnie rozgrzewa, syci i stawia na nogi, zupełnie się nie dziwię, że nazywana jest zupą mocy a w Japonii jada się ją np na Kaca :) tak właśnie ! można więc powiedzieć, że nasza dzisiejsza zupa jest Japońskim odpowiednikiem słynnego niedzielnego rosołku.



Smacznego ! - Magda 


photos: MMNOWORYTA.PL

You May Also Like

40 komentarze

  1. dzieki za przepis bo zamierzam sobie taka zrobix ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym :) Ciekawe czy tak samo dobrze smakuje jak wygląda :)
    slodkieslodkieczary.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być nieziemsko smaczna <3

    ______________________
    PERSONAL STYLE BLOG
    http://evdaily.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne. I ten wygląd...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio często choruje, wiec jestem niezmiernie szczęśliwa ze trafiłam na Twojego bloga. Wypróbuje ten przepis jeszcze jutro, ponieważ wyglada bardzo apetycznie :)

    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do siebie, zachęcam do wspólnego obserwowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie, przepis muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna zupa , na pewno w najbliższym czasie wyprobuje przepis :*
    Xthy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Przydałaby mi się teraz :)) Musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią bym spróbowała takiej zupki, bo czuję, że bierze mnie jakieś chorubsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia i ciekawy przepis..pewnie go wykorzystam w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dla mnie za dużo wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastyczna zupa, na pewno ją zrobię.Wygląda bardzo smacznie i jest zdrowa! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. mniamniusie :) skorzystam :) może nawet jeszcze dziś jak zrobię zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Really interesting post...thx for sharing! xx

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy post, moze byc smaczne... Na pewno jest ;) zapraszam do mnie pozostacsoba.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię eksperymentować w kuchni, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda genialnie:) chyba coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealna dla mnie! Bardzo lubię takie zupy, ale ze względu na to że w większości mają wkładki mięsne (a jestem wegetarianką) nie jem ich.. Dzięki za przepis :)
    http://tuniemanicciekawego.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Super wygląda :D Na pewno równie smaczna :D

    amatorskie-rysowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Składniki do przyjęcia, zupka wygląda smacznie - nic tylko spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo chętnie zrobię taką zupkę;)) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do mnie http://angelikowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. W którym momencie dodajemy grzyby shiitake? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle