Jedni lubią na słodko,
drudzy lubią łagodnie…Dla niektórych to najprzyjemniejszy posiłek wciągu dnia –
deser – wisienka na torcie w codziennym jadłospisie :)! Wiem, że przypadła Wam
do gustu przepis na wersje light
Rafaello: zdrowsza wersja Rafaello, dlatego postawiłam przygotować kolejny, równie udany przepis na
Pudding z dodatkiem Chili.
Jeśli kuchnia to miejsce gdzie puszczacie wodzę
fantazji, a Wasze kubki smakowe uwielbiają nowe, niebanalne połączenia, to
dobrze trafiliście! Niech nie zmyli Was nazwa i wartość chili, bo choć
nieumiejętnie zastosowane może delikatnie mówiąc doprowadzić do łez :). W proponowanym przeze mnie Puddingu, chili w
śladowych ilościach delikatnie pobudza i rozgrzewa podniebienie, które będzie
prosić o więcej i więcej…:).
składniki:
500 ml mleka (może być roślinne)
100g ryżu (krótko ziarnistego)
5 daktyli
tabliczka gorzkiej czekolady 70%1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
1/5 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki cynamonu
100g ryżu (krótko ziarnistego)
5 daktyli
tabliczka gorzkiej czekolady 70%1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
1/5 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w 3/4 zawartości mleka oraz przypraw do momentu aż będzie bardzo miękki a mleko kleisty. Następnie dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i resztę mleka, gotujemy do rozpuszczenia się. Całość blendujemy na gładką masę i przekładamy do słoiczków lub salaterek. Pudding możemy przygotować z truskawkami lub musem z gorących malin a także z prażonymi orzechami. Smakuję doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego !!!!
Kiedy kasza będzie miękka, czekoladę połamać na kostki i dodać do rondelka razem z przyprawami. Intensywnie mieszać do czasu rozpuszczenia czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Podawać posypany siekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.
Ryż gotujemy w 3/4 zawartości mleka oraz przypraw do momentu aż będzie bardzo miękki a mleko kleisty. Następnie dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i resztę mleka, gotujemy do rozpuszczenia się. Całość blendujemy na gładką masę i przekładamy do słoiczków lub salaterek. Pudding możemy przygotować z truskawkami lub musem z gorących malin a także z prażonymi orzechami. Smakuję doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego !!!!
29 komentarze
wygląda pysznie! obserwuje :)
OdpowiedzUsuńPyszności:) A łyżeczka jest fantastyczna :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pudding! ♥ pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://londonkidx.blogspot.com/
Musi być smaczny. Na pewno zrobię, tylko bez daktyli, których nie lubię. Łyżeczka mnie rozczuliła.
OdpowiedzUsuńMusi być smaczny. Na pewno zrobię, tylko bez daktyli, których nie lubię. Łyżeczka mnie rozczuliła.
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, jeżeli się pokuszę robić czy pikantna nuta jest konieczna, czy da się czymś ciekawym zastąpić ten składnik? Nie lubię ostrych smaków
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, jednak ja nie przepadam za pudingami.
OdpowiedzUsuńPyszny deser, szkoda, że nie jem takich słodkości ;)
OdpowiedzUsuńso sweet))
OdpowiedzUsuńoo mniam!
OdpowiedzUsuńWyglada zachecajaco
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńKocham, kocham, ja po prostu KOCHAM połączenie czekolady z chili. To połączenie jest perfekcyjne. Na sto procent wykorzystam :3
OdpowiedzUsuńhttp://tenebrisriddle.blogspot.com/
Pyszny pomysł i deserek.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, a sama nazwa w tle..."zdrowsza wersja"...wymusza na mnie przejrzenie przepisu:) A jest łatwy i szybki, czyli wprost dla mnie! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, a sama nazwa w tle..."zdrowsza wersja"...wymusza na mnie przejrzenie przepisu:) A jest łatwy i szybki, czyli wprost dla mnie! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńOjej! Jakie pyszności! Chyba w kolejny weekend skuszę się i wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery! Np. pudding jaglany :)
OdpowiedzUsuńTwój przepis na pewno też wypróbuję.
Pozdrawiam!
terapianaszpilkach.blogspot.com
This is looking so delicious !
OdpowiedzUsuńWin 14 lipsticks from Makeup Revolution !
www.thecrimeofashion.com
pychotka na talerzu :D
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię czekoladowych deserów ;/ Ale wygląda bardzo przyjemnie, więc zapewne jest bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sara's City
Mmmmm.. wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSiostryAndrzejewskie
Z chęcią bym skosztowała :-)
OdpowiedzUsuńo matko... takie słodkości o tej porze! I kto tutaj powinien mieć to zakazane! :D Koniecznie muszę zrobić wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńTen deser wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAle ekstra! :)))
OdpowiedzUsuńMmmm pyszotka, a zaprezentowałaś go genialnie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://zapiski-z-kultura-by-nadine.blogspot.com/ Wygląda to ciekawie i na pewno smacznie ale trochę chilly mnie w tym przepise przeraza zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńZapiski kultura by nadie
CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle