FOOD: jesienne rarytasy

by - 09:25





    Kochani!
Pomimo tego, że sezon na cukinię powoli się kończy, chcę Was uświadomić dlaczego warto ją wprowadzić do naszego jadłospisu :) Oprócz tych ciekawostek, podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na danie, w którym znajduje się właśnie cukinia <3 




6 powodów, dla których warto jeść cukinię :

1. SMUKŁA TALIA
Wspomaga przemianę materii i wzbogaca menu w potas, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, a to przekłada się na szybką utratę wagi. 
2. NA TRAWIENIE 
Warzywo jest lekkostrawne i nie obciąża chorego przewodu pokarmowego. 
3. CUKIER POD KONTROLĄ
Ma niewiele węglowodanów. Daje uczucie sytości, a nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
4. SZYBKI DETOKS
W ok. 90% składa się z wody, a to wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. 
5. DLA PAŃ W CIĄŻY
Zawiera w sobie sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka. 
6. NA MOCNE NERWY
Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi objawy stresu, poprawia pamięć i koncentrację oraz zapobiega depresji. 




A teraz, to co najbardziej chcę Wam pokazać i zachęcić do zrobienia ! 
Pyszny i łatwy w wykonaniu przepis na danie z cukinią ! Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie :) 



SKŁADNIKI:

2 szklanki kaszy jaglanej
pół papryki czerwonej
2 duże pieczarki
5 cm pora
1 mała marchewka 
szczypta soli i pieprzu
szczypta kuminu ( lub inne ulubione przyprawy)
1 jajko

mała cebula

ząbek czosnku

cała mała cukinia

starta cukinia

Naleśniki:

smażymy według swojego ulubionego przepisu ! :)

Ja użyłam mąki orkiszowej i smażyłam na oleju kokosowym.Ugotowaną kaszę mieszamy z podduszonymi warzywami, przyprawami i jajkiem. Następnie studzimy farsz.
Naleśniki tniemy w grubsze paski, małą cukinię kroimy w plastry za pomocą skrobaka do warzyw. Na plastry naleśnika nakładamy plaster cukinii oraz farsz i zwijamy.
Kiedy całe naczynie jest już zapełniony mini roladkami możemy zalać je sosem pomidorowym i oprószyć startym parmezanem.

Smacznego !
MAGDA z MMNOWORYTA.PL 







You May Also Like

15 komentarze

  1. O kurcze! Wygląda świetnie! Chętnie przyrządzę! Może nawet w ten weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu przepisy :) więc napewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie zechciałabyś przyjść do mnie i takie zrobić? :3

    OdpowiedzUsuń
  4. wooow! wygląda rewelacyjnie :) świetny przepis :)
    ja z cukinii uwielbiam robić leczo :D
    pozdrawiam
    www.zyciejakpomarancze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli wychodzi na to, że bardzo dobrze robiłam jedząc w ciąży dużo cukinii ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialnie wyglądają :) Powinnas szukac konkursów kulinarnych i zgłaszać swoje potrawy :)
    www.wkrotkichzdaniach.pl - nowy wpis o personalizowanych prezentach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniaaaam, aż się glodna zrobiłam ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności! uwielbiam cukinię<3

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż zgłodniałam! Kusisz! :) Uwielbiam cukinię i podkradam przepis.

    Dodałam blog do obserwowanych, :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszności :) Bardzo lubię placuszki z cukinii oraz zapiekaną w piekarniku cukinię z nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle