Kochani!
Pomimo tego, że sezon na cukinię powoli się kończy, chcę Was uświadomić dlaczego warto ją wprowadzić do naszego jadłospisu :) Oprócz tych ciekawostek, podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów na danie, w którym znajduje się właśnie cukinia <3
6 powodów, dla których warto jeść cukinię :
1. SMUKŁA TALIA
Wspomaga przemianę materii i wzbogaca menu w potas, który zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, a to przekłada się na szybką utratę wagi.
2. NA TRAWIENIE
Warzywo jest lekkostrawne i nie obciąża chorego przewodu pokarmowego.
3. CUKIER POD KONTROLĄ
Ma niewiele węglowodanów. Daje uczucie sytości, a nie powoduje gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi.
4. SZYBKI DETOKS
W ok. 90% składa się z wody, a to wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
5. DLA PAŃ W CIĄŻY
Zawiera w sobie sporo kwasu foliowego oraz jod, które zapobiegają powstawaniu wad rozwojowych płodu i wspomagają rozwój dziecka.
6. NA MOCNE NERWY
Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi objawy stresu, poprawia pamięć i koncentrację oraz zapobiega depresji.
A teraz, to co najbardziej chcę Wam pokazać i zachęcić do zrobienia !
Pyszny i łatwy w wykonaniu przepis na danie z cukinią ! Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie :)
SKŁADNIKI:
2 szklanki kaszy jaglanej
pół papryki czerwonej
2 duże pieczarki
5 cm pora
1 mała marchewka
szczypta soli i pieprzu
szczypta kuminu ( lub inne ulubione przyprawy)
1 jajko
mała cebula
ząbek czosnku
cała mała cukinia
starta cukinia
Naleśniki:
smażymy według swojego ulubionego przepisu ! :)
Ja użyłam mąki orkiszowej i smażyłam na oleju kokosowym.Ugotowaną kaszę mieszamy z podduszonymi warzywami, przyprawami i jajkiem. Następnie studzimy farsz.
Naleśniki tniemy w grubsze paski, małą cukinię kroimy w plastry za pomocą skrobaka do warzyw. Na plastry naleśnika nakładamy plaster cukinii oraz farsz i zwijamy.
Kiedy całe naczynie jest już zapełniony mini roladkami możemy zalać je sosem pomidorowym i oprószyć startym parmezanem.
15 komentarze
O kurcze! Wygląda świetnie! Chętnie przyrządzę! Może nawet w ten weekend:)
OdpowiedzUsuńAle to wszystko pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu przepisy :) więc napewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńnie zechciałabyś przyjść do mnie i takie zrobić? :3
OdpowiedzUsuńwooow! wygląda rewelacyjnie :) świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńja z cukinii uwielbiam robić leczo :D
pozdrawiam
www.zyciejakpomarancze.blogspot.com
Miam ;)
OdpowiedzUsuńCzyli wychodzi na to, że bardzo dobrze robiłam jedząc w ciąży dużo cukinii ;-)
OdpowiedzUsuńgenialnie wyglądają :) Powinnas szukac konkursów kulinarnych i zgłaszać swoje potrawy :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl - nowy wpis o personalizowanych prezentach :)
mniaaaam, aż się glodna zrobiłam ;D
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!;)
OdpowiedzUsuńpyszności! uwielbiam cukinię<3
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam! Kusisz! :) Uwielbiam cukinię i podkradam przepis.
OdpowiedzUsuńDodałam blog do obserwowanych, :)
Ale pyszności :) Bardzo lubię placuszki z cukinii oraz zapiekaną w piekarniku cukinię z nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle