FOOD: niskokaloryczny obiad na upalne dni

by - 08:39



  Ach te upały!
Aż odechciewa się jeść, a organizm potrzebuje... Najchętniej to bym tylko wodę piła , a Wy? 

Przy takiej pogodzie bardzo rzadko sięgam po ciężkie i tłuste potrawy. Często przygotowuję dania niskokaloryczne, które można zaliczyć jako "dania light".
Niskokaloryczne obiady to nic prostszego! Wystarczy kilka podstawowych i mniej kalorycznych składników, by danie było smaczne. Danie staje się o wiele lżejsze i nie mamy wyrzutów sumienia, że zjedliśmy za dużo :)
Tak jak ja dziś, przygotowując przedstawiony poniżej obiad :

PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ I KURCZAKIEM 


składniki



1,5 szklanki kaszy jaglanej

6 papryk żóltych polskich

dowolne warzywa np pieczarki, papryka, por lub inne w ilosci na oko

pieprz, sól, świeże zioła

kostka warzywna lub jak kto woli rosołowa najlepiej eko


sposób przygotowania:

Jedną szklankę kaszy jaglanej opłukujemy zimną wodą. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ją 2,5 szklankami wody. Gotujemy ją 15 minut. Przygotowujemy papryki: myjemy je,odcinamy ogonki oraz usuwamy gniazda nasienne.
Kroimy kurczaka w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ( u mnie olej kokosowy). Ulubione warzywa (np. por, papryka, pieczarki) również podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Warzywa, kurczaka oraz kaszę mieszamy ze sobą,tak aby powstał farsz. Następnie wypychamy nim papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Ja podlewam takie papryki ekologiczną rozpuszczoną kostką warzywną.
Papryki pieczemy przez 40 min w 180-200 stopniach.

I gotowe! Smacznego :* / MMNOWORYTA.PL



Ps. Macie jakieś swoje ulubione dania niskokaloryczne?
Z miłą chęcią zaczerpnę z przepisów i zrobię coś nowego na obiad :)

You May Also Like

22 komentarze

  1. Ja czasem robię nadziewane papryki. Musze wypróbowywać Twoją wersje dietetyczną

    OdpowiedzUsuń
  2. oj to nie jestem sama , mało teraz jem cięzkie potrawy ;)
    Twoja wygląda pysznie ! ;*
    http://twinstyl.blogspot.com/2016/07/cubus-new-yorker-totalna-wyprzedaz.html

    OdpowiedzUsuń
  3. No podczas upałów zdecydowanie mniejszy apetyt ;/
    Wyglada smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam faszerowaną paprykę :) Przyszła mi ochota na taką, z nadzieniem od gołąbków <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam paprykę, więc chętnie wypróbuję u siebie w kuchni ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie pyszności :) Ja dziś robię placuszki z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie wygląda, w upały też najchętniej bym piła samą wodę ;p nie mam ochoty na jakieś ciężkostrawne potrawy, spróbuje zrobić tą nadziewaną papryczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tego typu obiadki :) Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowe i smaczne, bardzo lubię takie potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. mm pycha ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym z chęcią. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z chęcią takie danie upichcę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jedno z moich ulubionych dań. Ja w takie upały sięgam po sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I mi się zdarza robić nadziewane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż muszę spróbować. Tylko nie wiem jak mój mąż zareaguje na ten obiad, bo on tylko miecho:) Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja nadziewam paprykę czerwoną najczęściej, mielonym mięsem i ryżem, podobnie jak na gołąbki, ale Twój przepis również mi siię spodobał i pewnie zrobię, bo rzeczywiście w gorące lato to nasze menu trochę inaczej wygląda. I nie chce się też za długo stać w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie połączenia :) ja dziś np jadłam kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na obecną temperaturę - obiad w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja w takie upały nie mam problemów z jedzeniem :) ale kocham paprykę i lubię takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przyda się coś innego w kuchni no i w brzuszku. Bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  21. Ostatnio robiłam z kaszy jaglanej deser, ale mam ochotę na więcej po Twoim przepisie.

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle