food: Dlaczego warto jeść szpinak?

by - 11:09






          Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej diecie.
         Szpinak to wyjątkowo cenne warzywo liściaste - bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, foliany, żelazo, a także witaminy C, E, K, betakaroten i witaminy z grupy B. Zasobny jest w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę. Ze względu na duże ilości potasu, śmiało można polecić go osobom z nadciśnieniem. Szpinak jest również doskonały dla osób zmagających się z anemią, ponieważ zawiera żelazo, niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek. Cenny jest również dla kobiet ciężarnych ze względu na zawarty w nim kwas foliowy, niezbędny w zapobieganiu wadom układu nerwowego płodu. Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.




Składniki:


(ciasto)

1,5 szklanki mąki

1/3 miękkiego masła

1 jajko

szczypta soli


(farsz)

3/4 opakowania mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

śmietanka 30%

2 jajka

pomidorki koktajlowe

kulka sera mozzarella

troche startego cheddaru

pół kostki białego sera

sól, pieprz, chilli 






Przygotowanie:


1. Po przesianej mąki dmasło, jajko i przyprawy. Wszystko posiekaj i zagnieć na gładkie ciasto.
2. Ciasto owiń folią i schłódź w lodówce minimum przez godzinę.
3. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
4. Piecz 10 - 12 minut w 180 stopniach.
5. czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i podduś na małym ogniu, aż szpinak będzie miękki. Przypraw solą i pieprzem.
6. Wymieszaj jajka z smietanką solą pieprzem oraz chilli i zalej nimi szpinak.
7. Wyłóż wymieszaną masę szpinakową na podpieczone ciasto. Na wierzch rozłóż plasterki pomidora i posyp wszystko pokruszonym twarogiem, dodaj plastry mozzarelli oraz starty cheddar
8. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
9. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Smacznego ! :)

You May Also Like

36 komentarze

  1. Mmmm, wygląda pysznie:) A moja odpowiedź na pytanie zawarte w tytule, to przede wszystkim smak! Uwielbiam smak szpinaku i zawsze lubiłam. Byłam nietypowym dzieckiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś nie mogłam patrzeć na szpinak, dziś nie tylko ja go uwielbiam, ale przekonałam do jego spożywania całą rodzinę. MMM wygląda pysznie, skorzystam z przepisu! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis :) a szpinak uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam słabość do szpinaku i serów mozarella.
    Odzież patriotyczna Red is Bad

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak uwielbiam! ;)

    ______________________
    PERSONAL STYLE BLOG
    http://evdaily.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam szpinak! ostatnio non stop katuje koktajle z nim :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez uwielbiam szpinak. Ostatnio razem z faszerowana piersia z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Love your post!!

    I am glad you enjoyed reading my Toronto Fashion Week posts.

    Thanks for the support and thoughtful words on my recent post, I deeply appreciate it!!

    MyLyfeMyStory

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja go uwielbiam i dokładnie takie tarty często u mnie goszczą :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niezwykle smakowicie :)

    www.sandina.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam zupę szpinakową :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja dopiero ''polubiłam sie'' z szpinakiem niedawno ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. OMG sounds and looks so so great!

    xx LL

    www.lalouuula.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Taką potrawą to na pewno zachęcasz do wcinania szpinaku :)
    pozdrawiam cieplutko :))
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. That looks so delicious :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękna tarta i zdrowa. Wow.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mojego Tate przedszkole skutecznie zniechęciło do szpinaku i jakoś w domu nie jadłam go często. Ale jak się dorwałam wreszcie do gotowania i przyprawiłam go odpowiednio to teraz je, aż Mu się uszy trzęsą;) Tarta pyszna i bardzo apetyczna;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam szpinak, uwielbiam! Mogłabym jeść garściami :). A przepis na pewno wykorzystam :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pyszności :) Szpinak uwielbiam choć ze względu na właściwości po obróbce termicznej częściej sięgam po jarmuż :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A kiedy coś wegańskiego? :( ja kocham szpinak, szczególnie w koktajlach i z makaronem.
    ❤ blog

    OdpowiedzUsuń
  23. kurczaki szpinaku tez jeszcze nie jadłam. jak baba ze wsi normalnie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja kocham szpinak! Więc Twój przepis rzucam do ulubionych zakładek i na pewno go wykorzystam!
    A jeśli chodzi o tak zmieniające się moje pierwsze zdjęcie w poście z butami to zrobiłam je w programie photoscape. Tam jest opcja Tworzenia Gifów

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda przepysznie! Uwielbiam szpinak- mogłabym go jeść codziennie. :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam i obserwuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Prezentuje się pysznie! :)
    Ja do szpinaku przekonałam się dopiero w zeszłym roku. Uwielbiam makaron ze szpinakiem, ale moim zdaniem lepiej smakuje z mrożonym.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle