food: Czy warto sięgać po curry ?

by - 11:00





       Mianem curry określa się rozmaite mieszanki przypraw, charakterystyczne dla kuchni indyjskiej, w której obecne są niemal od zawsze. Poszczególne rodzaje curry różnią się między sobą kolorami (czerwone, żółte, brązowe), składem i proporcjami oraz smakiem, aromatem i stopniem ostrości. Zazwyczaj mieszanki curry komponuje się z kurkumy, kolendry, czarnego pieprzu, kardamonu, goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, kozieradki, chili oraz kminu rzymskiego z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Aby curry długo zachowało swój wyjątkowy smak i aromat, należy przechowywać je w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Wśród domowych przepisów na potrawy z curry znajdziecie mnóstwo inspirujących pomysłów na zupy oraz dania z mięs, ryb i jaj doprawionych tą rozgrzewającą, egzotyczną przyprawą.

     Curry to mieszanka kilku przypraw o rozmaitych działaniach prozdrowotnych: kurkumy, kuminu, chili, imbiru, kolendry. Kurkuma i kumin mają działanie przeciwnowotworowe, chili wspomaga metabolizm, imbir również – a ma także działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.







składniki:

3 marchewki

pół małej dynii

1 żółta papryka

1 cebula czerwona 

10 cm białej części pora 

1 mała żółta cukinia 

prażone pestki dyni

ser feta w kosteczkach 

chilli

żółte curry

pieprz, sól

ekologiczna kostka rosołowa ( warzywna )

2,5 litra wody 

świeża kolendra 

4 łyzki mleka kokosowego





Przygotowanie:



Warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy eko kostkę warzywną. Całość zagotowujemy do momentu aż warzywa zmiękną na tyle, że śmiało można je będzie zblendować. Kiedy zupa nabierze już jednolitą konsystencje należy odparować wodę na bardzo małym ogniu tak aby konsystencja naszego kremu nam pasowała :) zupę przyprawiamy pieprzem i solą, sproszkowanym chilli oraz curry ( wedle upodobań) dlatego też nie podaję dokładnych proporcji jeżeli chodzi o przyprawy. Na koniec dodajemy do zupy 4 łyżki mleka kokosowego i jeszcze chwile gotujemy na małym ogniu ! Zupa jest gotowa :) teraz wystarczy tylko rozlać na talerze udekorować serem feta oraz prażonymi pestkami dyni. Smacznego !


photos: MMNOWORYTA.PL

You May Also Like

44 komentarze

  1. nie jest to może moje ulubione danie ale od czasu do czasu je robię i zajadam ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować Twój przepis, bo wygląda badzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy curry jeszcze nie jadłam ale kurczaka uwielbiam ;) czas spróbować chyba czegoś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy curry jeszcze nie jadłam ale kurczaka uwielbiam ;) czas spróbować chyba czegoś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie:)
    Muszę wypróbować.
    + Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Your soup looks delicious and has a great colour too!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała zupka. Uwielbiam takie smaki. A cuury zawsze mam w swojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała zupka. Uwielbiam takie smaki. A cuury zawsze mam w swojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie taki problem, że rodzina nie przepada za curry, więc ja, dobra matka i żona, nie gotuję im tego czego oni nie chcą :) ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak kocham curry i mogłabym jeść we wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lovely post dear! Have a great day! xx

    OdpowiedzUsuń
  12. Z własnego doświadczenia wiem że przyprawy mają moc i bardzo często wiele jest niedocenianych.

    OdpowiedzUsuń
  13. it seems so delicious
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smacznie, sama robię jedynie ogórki z curry ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam <3 kocham zupy na pewno spróbuje ją zrobić *.* Zapraszam do siebie :* www.milordka.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupka wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Carry lubię ale takie zupki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię Curry, albo ryż, kurczak i właśnie ta aromatyczna przyprawa ;)
    Wiadomo jeszcze stosuję jako maseczkę na twarz ;)

    Zupkę muszę spróbować bo brzmi przepis pysznie.

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. ja tylko sięgam po naturalne przyprawy, nie u,zywam sztycznych składników

    Zapraszam do mnie na BLOGA

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda smakowicie:)

    Zapraszam do mnie na ROZDANIE :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepis rewelacyjny :) Twój blog jest bardzo różnorodny, ale naprawdę interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja siegam po curry czesto , szczególnie do zup! melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale dziś smakowicie u ciebie:) pycha:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks and sounds so great!

    xx LL

    www.lalouuula.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Delicious !
    xoxo

    www.sorananistor.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Brzmi smakowicie. A curry bardzo lubię i dodaję do wielu rzeczy- hitem są nawet zwykłe tosty z serem i dodatkiem tej mieszanki przypraw. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tostami to jeszcze nie próbowałam:) brzmi ciekawie

      Usuń
  27. Curry używam do niektórych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zupka wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam curry i zdecydowanie na zimne miesiące jest u mnie hiciorem. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Lubię dodawać przyprawy curry zwłaszcza do ryżu :) Same potrawy "curry" aż tak mi nie leżą w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja jestem fanem przeróżnych kremów, więc chętnie wypróbowałbym ten przepis. Curry rzadko używam i zastanawiam dlaczego. Zbyt rzadko! Tyle właściwości zdrowotnych? Dla takiej lebiody jak jak to się przyda xd.

    http://brewilokwencja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  32. nie przepadam za curry,ale smakowicie to wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda smakowicie :) A przyprawę bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie wyobrażam sobie kuchni bez curry ;) Świetna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  35. świetny przepis ! Lece jutro ją robić, haha. Moja kulianrna wyobraznia to zero więc dziekuje za ta inspiracje

    www.skinnyliar.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Brzmi z tego opisu tak, że tylko ją jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Na tą okropną pogodę przydała by się miseczka pysznej i rozgrzewającej zupki :D

    OdpowiedzUsuń
  38. wygląda smacznie ;-) ja dodaje curry do rosołu ;p

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle