Mianem „curry” określa się rozmaite mieszanki przypraw, charakterystyczne dla kuchni indyjskiej, w której obecne są niemal od zawsze. Poszczególne rodzaje curry różnią się między sobą kolorami (czerwone, żółte, brązowe), składem i proporcjami oraz smakiem, aromatem i stopniem ostrości. Zazwyczaj mieszanki curry komponuje się z kurkumy, kolendry, czarnego pieprzu, kardamonu, goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, kozieradki, chili oraz kminu rzymskiego z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Aby curry długo zachowało swój wyjątkowy smak i aromat, należy przechowywać je w ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Wśród domowych przepisów na potrawy z curry znajdziecie mnóstwo inspirujących pomysłów na zupy oraz dania z mięs, ryb i jaj doprawionych tą rozgrzewającą, egzotyczną przyprawą.
Curry to mieszanka kilku przypraw o rozmaitych działaniach prozdrowotnych: kurkumy, kuminu, chili, imbiru, kolendry. Kurkuma i kumin mają działanie przeciwnowotworowe, chili wspomaga metabolizm, imbir również – a ma także działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
składniki:
3 marchewki
pół małej dynii
1 żółta papryka
1 cebula czerwona
10 cm białej części pora
1 mała żółta cukinia
prażone pestki dyni
ser feta w kosteczkach
chilli
żółte curry
pieprz, sól
ekologiczna kostka rosołowa ( warzywna )
2,5 litra wody
świeża kolendra
4 łyzki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy eko kostkę warzywną. Całość zagotowujemy do momentu aż warzywa zmiękną na tyle, że śmiało można je będzie zblendować. Kiedy zupa nabierze już jednolitą konsystencje należy odparować wodę na bardzo małym ogniu tak aby konsystencja naszego kremu nam pasowała :) zupę przyprawiamy pieprzem i solą, sproszkowanym chilli oraz curry ( wedle upodobań) dlatego też nie podaję dokładnych proporcji jeżeli chodzi o przyprawy. Na koniec dodajemy do zupy 4 łyżki mleka kokosowego i jeszcze chwile gotujemy na małym ogniu ! Zupa jest gotowa :) teraz wystarczy tylko rozlać na talerze udekorować serem feta oraz prażonymi pestkami dyni. Smacznego !
photos: MMNOWORYTA.PL
44 komentarze
nie jest to może moje ulubione danie ale od czasu do czasu je robię i zajadam ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis, bo wygląda badzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńZupy curry jeszcze nie jadłam ale kurczaka uwielbiam ;) czas spróbować chyba czegoś nowego ;)
OdpowiedzUsuńZupy curry jeszcze nie jadłam ale kurczaka uwielbiam ;) czas spróbować chyba czegoś nowego ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować.
+ Pozdrawiam.
Your soup looks delicious and has a great colour too!
OdpowiedzUsuńhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Wspaniała zupka. Uwielbiam takie smaki. A cuury zawsze mam w swojej kuchni :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka. Uwielbiam takie smaki. A cuury zawsze mam w swojej kuchni :-)
OdpowiedzUsuńu mnie taki problem, że rodzina nie przepada za curry, więc ja, dobra matka i żona, nie gotuję im tego czego oni nie chcą :) ale wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńLubię curry w potrawach :-)
OdpowiedzUsuńJak kocham curry i mogłabym jeść we wszystkim :)
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great day! xx
OdpowiedzUsuńZ własnego doświadczenia wiem że przyprawy mają moc i bardzo często wiele jest niedocenianych.
OdpowiedzUsuńit seems so delicious
OdpowiedzUsuńkisses
Wygląda smacznie, sama robię jedynie ogórki z curry ;)
OdpowiedzUsuńMniam <3 kocham zupy na pewno spróbuje ją zrobić *.* Zapraszam do siebie :* www.milordka.pl
OdpowiedzUsuńZupka wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńCarry lubię ale takie zupki nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCurry uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię Curry, albo ryż, kurczak i właśnie ta aromatyczna przyprawa ;)
OdpowiedzUsuńWiadomo jeszcze stosuję jako maseczkę na twarz ;)
Zupkę muszę spróbować bo brzmi przepis pysznie.
Buziaki ;*
ja tylko sięgam po naturalne przyprawy, nie u,zywam sztycznych składników
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na BLOGA
wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na ROZDANIE :)
Przepis rewelacyjny :) Twój blog jest bardzo różnorodny, ale naprawdę interesujący :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJa siegam po curry czesto , szczególnie do zup! melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńAle dziś smakowicie u ciebie:) pycha:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Looks and sounds so great!
OdpowiedzUsuńxx LL
www.lalouuula.com
Delicious !
OdpowiedzUsuńxoxo
www.sorananistor.com
Brzmi smakowicie. A curry bardzo lubię i dodaję do wielu rzeczy- hitem są nawet zwykłe tosty z serem i dodatkiem tej mieszanki przypraw. ;)
OdpowiedzUsuńZ tostami to jeszcze nie próbowałam:) brzmi ciekawie
UsuńCurry używam do niektórych potraw :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry i zdecydowanie na zimne miesiące jest u mnie hiciorem. Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTeż tak smakuje:)
UsuńLubię dodawać przyprawy curry zwłaszcza do ryżu :) Same potrawy "curry" aż tak mi nie leżą w smaku :)
OdpowiedzUsuńJa jestem fanem przeróżnych kremów, więc chętnie wypróbowałbym ten przepis. Curry rzadko używam i zastanawiam dlaczego. Zbyt rzadko! Tyle właściwości zdrowotnych? Dla takiej lebiody jak jak to się przyda xd.
OdpowiedzUsuńhttp://brewilokwencja.blogspot.com
nie przepadam za curry,ale smakowicie to wyglada:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) A przyprawę bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie kuchni bez curry ;) Świetna zupa!
OdpowiedzUsuńświetny przepis ! Lece jutro ją robić, haha. Moja kulianrna wyobraznia to zero więc dziekuje za ta inspiracje
OdpowiedzUsuńwww.skinnyliar.com
Brzmi z tego opisu tak, że tylko ją jeść ;)
OdpowiedzUsuńNa tą okropną pogodę przydała by się miseczka pysznej i rozgrzewającej zupki :D
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie ;-) ja dodaje curry do rosołu ;p
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle