food: zdrowsza wersja puddingu czekoladowego z pikantną nutą








        Jedni lubią na słodko, drudzy lubią łagodnie…Dla niektórych to najprzyjemniejszy posiłek wciągu dnia – deser – wisienka na torcie w codziennym jadłospisie :)! Wiem, że przypadła Wam do gustu przepis na wersje light Rafaello: zdrowsza wersja Rafaello, dlatego postawiłam przygotować kolejny, równie udany przepis na Pudding z dodatkiem Chili
        Jeśli kuchnia to miejsce gdzie puszczacie wodzę fantazji, a Wasze kubki smakowe uwielbiają nowe, niebanalne połączenia, to dobrze trafiliście! Niech nie zmyli Was nazwa i wartość chili, bo choć nieumiejętnie zastosowane może delikatnie mówiąc doprowadzić do łez :). W proponowanym przeze mnie Puddingu, chili w śladowych ilościach delikatnie pobudza i rozgrzewa podniebienie, które będzie prosić o więcej i więcej…:).



składniki: 

500 ml  mleka (może być roślinne)
100g ryżu (krótko ziarnistego)
5 daktyli

tabliczka gorzkiej czekolady 70%1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
1/5 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki cynamonu








Przygotowanie:


Ryż gotujemy w 3/4 zawartości mleka oraz przypraw do momentu aż będzie bardzo miękki a mleko kleisty. Następnie dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i resztę mleka, gotujemy do rozpuszczenia się. Całość blendujemy na gładką masę i przekładamy do słoiczków lub salaterek. Pudding możemy przygotować z truskawkami lub musem z gorących malin a także z prażonymi orzechami. Smakuję doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego !!!!


  • Kiedy kasza będzie miękka, czekoladę połamać na kostki i dodać do rondelka razem z przyprawami. Intensywnie mieszać do czasu rozpuszczenia czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Podawać posypany siekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.




  • Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, następnie odcedzić i czynność powtórzyć. Następnie wsypać kaszę do rondelka z grubym dnem, dodać mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotować na bardzo małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, czyli przez około 15 minut.





  • Kiedy kasza będzie miękka, czekoladę połamać na kostki i dodać do rondelka razem z przyprawami. Intensywnie mieszać do czasu rozpuszczenia czekolady, następnie zdjąć z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko zmiksować na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możecie podczas blendowania dodać kilka łyżek mleka więcej. Podawać posypany siekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.


  • You May Also Like

    31 komentarze

    1. Pyszności:) A łyżeczka jest fantastyczna :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Ciekawy pudding! ♥ pozdrawiam

      http://londonkidx.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    3. Musi być smaczny. Na pewno zrobię, tylko bez daktyli, których nie lubię. Łyżeczka mnie rozczuliła.

      OdpowiedzUsuń
    4. Musi być smaczny. Na pewno zrobię, tylko bez daktyli, których nie lubię. Łyżeczka mnie rozczuliła.

      OdpowiedzUsuń
    5. Yummy!

      http://beautyfollower.blogspot.gr/

      OdpowiedzUsuń
    6. wygląda ciekawie, jeżeli się pokuszę robić czy pikantna nuta jest konieczna, czy da się czymś ciekawym zastąpić ten składnik? Nie lubię ostrych smaków

      OdpowiedzUsuń
    7. Fajnie wygląda, jednak ja nie przepadam za pudingami.

      OdpowiedzUsuń

    8. So in love with your blog! You've got such a fresh style and it really is a pleasure to read it!
      Would you like to follow each other on GFC? If yes just let me know once done and I'll be right back!
      xoxo
      Patricia http://patriciacori.blogspot.ch

      OdpowiedzUsuń
    9. Pyszny deser, szkoda, że nie jem takich słodkości ;)

      OdpowiedzUsuń
    10. Kocham, kocham, ja po prostu KOCHAM połączenie czekolady z chili. To połączenie jest perfekcyjne. Na sto procent wykorzystam :3
      http://tenebrisriddle.blogspot.com/

      OdpowiedzUsuń
    11. Wygląda bardzo zachęcająco, a sama nazwa w tle..."zdrowsza wersja"...wymusza na mnie przejrzenie przepisu:) A jest łatwy i szybki, czyli wprost dla mnie! Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    12. Wygląda bardzo zachęcająco, a sama nazwa w tle..."zdrowsza wersja"...wymusza na mnie przejrzenie przepisu:) A jest łatwy i szybki, czyli wprost dla mnie! Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    13. Ojej! Jakie pyszności! Chyba w kolejny weekend skuszę się i wypróbuję Twój przepis :)

      OdpowiedzUsuń
    14. Uwielbiam takie desery! Np. pudding jaglany :)
      Twój przepis na pewno też wypróbuję.

      Pozdrawiam!
      terapianaszpilkach.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    15. This is looking so delicious !

      Win 14 lipsticks from Makeup Revolution !
      www.thecrimeofashion.com

      OdpowiedzUsuń
    16. Niestety nie lubię czekoladowych deserów ;/ Ale wygląda bardzo przyjemnie, więc zapewne jest bardzo dobry :)

      Pozdrawiam
      Sara's City

      OdpowiedzUsuń
    17. Z chęcią bym skosztowała :-)

      OdpowiedzUsuń
    18. o matko... takie słodkości o tej porze! I kto tutaj powinien mieć to zakazane! :D Koniecznie muszę zrobić wygląda świetnie :)

      OdpowiedzUsuń
    19. Ten deser wygląda przepysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    20. Mmmm pyszotka, a zaprezentowałaś go genialnie ;)

      OdpowiedzUsuń
    21. http://zapiski-z-kultura-by-nadine.blogspot.com/ Wygląda to ciekawie i na pewno smacznie ale trochę chilly mnie w tym przepise przeraza zapraszam do mnie

      Zapiski kultura by nadie










      OdpowiedzUsuń

    CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

    https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle