food: pulpety jaglane w sosie śmietanowo szpinakowym




Często dostawałam prośby od moich czytelniczek, żebym zrobiła pulpety jaglane mojego przepisu. No i proszę bardzo :* mówicie i macie moi drodzy!

Pulpety jaglane są delikatne, aromatyczne, miękkie w konsystencji i smaczne. Nie wspomnę już o tym, że są bardzo zdrowe, a na ich widok ślinka leci. 
A jak je zrobić? Odpowiedź znajdziesz tuż poniżej .


składniki na pulpety: 

2 szklanki kaszy jaglanej
pół papryki czerwonej
2 duże pieczarki
5 cm pora
1 mała marchewka 
szczypta soli i pieprzu
szczypta kuminu ( lub inne ulubione przyprawy)
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
łyż eczka oleju kokosowego do smażenia warzyw
2 lub 3 ły żki oleju kokosowego do smażenia pulpetów



1. Kaszę gotujemy, studzimy.Warzywa siekamy drobno i podsmażamy na oleju.Kiedy wszystko przestygnie kaszę mieszamy z warzywami oraz jajkiem w dużej misce.Doprawiamy do smaku i lepimy małe kulki które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju kokosowym do zarumienienia.Usmażone pulpety odsączamy z tłuszczu na ręcznikach kuchennych i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Takie pulpety są gotowe do jedzenia jednak możemy je podawać z różnego rodzaju sosami np pomidorowym, pieczarkowym lub śmietanowo szpinakowym jak u mnie.Pulpety także świetnie si ę sprawdzą jako uzupełnienie bezmięsnego kebaba czy domowej pity,wystarczy dodać ulubione warzywa,sos i zawinąć w tortille!


składniki na sos śmietanowo szpinakowy:
opakowanie świeżego szpinaku

śmietanka 30%

trochę startego parmezanu

łyżka serka mascarpone

sól i pieprz do smaku

1 duży ząbek czosnku

2. Szpinak myjemy i dusimy z czosnkiem.Dodajemy śmietankę i rozpoczynamy jej redukowanie.Nastepnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy,tak aby się rozpuścił.Przyprawiamy pieprzem i solą i dusimy jeszcze chwilkę.Powstałym sosem zalewamy nasze pulpety w naczyniu do zapiekania, posypujemy parmezanem i zapiekamy jeszcze chwilę w piekarniku.



Smacznego / buźka Magda z mmnoworyta.pl

You May Also Like

20 komentarze

  1. Tienen una pinta deliciosa.

    Un beso y feliz semana
    http://todreamtheimpossiblemnoeliaco.blogspot.com.es/2015/11/dream-dress.html

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają niesamowicie kusząco ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. they seems so delicious
    i take the recipe

    OdpowiedzUsuń
  4. Brownie jaglane już wypróbowałam (SUPER!), teraz spróbuję kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada bardzo apetycznie :)

    Wyprobuje na pewno u siebie :)
    zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. yummy;)

    http://modaodaradosti.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Patrząc na te zdjęcia ciągle zastanawiam się, dlaczego jeszcze nie nauczyłam się gotować! Wrzucam sobie przepis w notatnik, może kiedyś mi się uda zrobić jadalną wersję Twoich pulpetów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm,smakowicie wygląda <3
    Zapraszam do nas
    jeżeli ci się spodoba nasz blog-zaobserwuj(chętnie się odwdzięczymy)
    fashion--twins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Delicious!

    http://helderschicplace.blogspot.com/2015/11/coat-mood.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie! Narobiłaś mi na nie ochoty :) Muszę spisać ten przepis i spróbować je kiedy zrobić, chociaż z moimi zdolnościami kulinarnymi... :D

    aansaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma nic prostszego niż te pulpety ! robię je zawsze kiedy na obiad mam nie wiecej niż 30 minut :) no i na zimno są rownie dobrą przekąską np można z nich zrobić koreczki, lub jak ktoś lubi pulpety w zalewie to rownież się nadają. Polecam !

      Usuń
  12. hmm, jestem bardzo ciekawa jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle