food: krem dyniowy




Niewątpliwą królową jesieni jest dynia. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witam i minerałów. Jadamy ją raczej w postaci przetwarzanej. Dlatego dziś, zamieniłam ją w pyszny krem dyniowy :)



składniki : 

5 marchewek

mała dynia 

1 cebula 

1 papryka czerwona 

natka pietruszki 

3 szklanki bulionu warzywnego 

oliwa z oliwek /2łyżki/ lub śmietana 18% /4łyżki/ 

parmezan 

prażone pestki dyni

ser feta

sól, pieprz



Jak to zrobić? 

1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i paprykę obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2. Zupę przelewamy na talerze dodając łyżkę śmietany i drobne kostki sera feta. Na sam koniec posypujemy startym parmezanem i prażonymi pestkami dyni. 

Smacznego!  
Magda /mmnoworyta.pl/




You May Also Like

22 komentarze

  1. Ajaj, mniam <3 U mnie w domu w podobny sposób robimy krem z dyni <3 Pozdrawiam cieplutko :*

    www.sandina.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama często robi taką zupę krem z dyni. ;) Jest bardzo pyszna.
    Pozdrawiam!
    mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi dear
    Great recipe, thanks for sharing!
    It seems really delicious!
    xoxo

    OdpowiedzUsuń
  4. co za apetyczna zupka. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada pysznie!!!ja tez dziś ugotowałam zupke dyniową!uwielbiam ją!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie! Nie masz przypadkiem trochę za dużo talentów.. ? :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha :) Polecam też placuszki z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio pokochałam dynię całym sercem <3

    OdpowiedzUsuń
  9. na sam widok robi się cieplej a co dopiero jak się ją zje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś smaka, lubię takie zupy kremowe często jadam z pomidorów i papryki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lovely post, have a beautiful day! kisses

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię zupę dyniową ale zazwyczaj robiłam ją wg przepisu Gesslerowej ;D Jednak moja w porównaniu z tobą jest bardzo uboga, muszę spróbować dodatkowych warzyw ;)

    http://fashionsmachines.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja jeszcze dodaję więcej przypraw imbir i szczyptę utartego cary z kolendrą i zamiast sera feta daję mleczko kokosowe. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie w domu zupę dyniową zawsze robiło się na słodko, tym chętniej spróbuję takiej wersji.

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle