Niewątpliwą królową jesieni jest dynia. To prawdziwe bogactwo składników odżywczych, witam i minerałów. Jadamy ją raczej w postaci przetwarzanej. Dlatego dziś, zamieniłam ją w pyszny krem dyniowy :)
składniki :
5 marchewek
mała dynia
1 cebula
1 papryka czerwona
natka pietruszki
3 szklanki bulionu warzywnego
oliwa z oliwek /2łyżki/ lub śmietana 18% /4łyżki/
parmezan
prażone pestki dyni
ser feta
sól, pieprz
Jak to zrobić?
1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i paprykę obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Zupę przelewamy na talerze dodając łyżkę śmietany i drobne kostki sera feta. Na sam koniec posypujemy startym parmezanem i prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Magda /mmnoworyta.pl/
21 komentarze
Ajaj, mniam <3 U mnie w domu w podobny sposób robimy krem z dyni <3 Pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńwww.sandina.pl
Moja mama często robi taką zupę krem z dyni. ;) Jest bardzo pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mój blog :)
Hi dear
OdpowiedzUsuńGreat recipe, thanks for sharing!
It seems really delicious!
xoxo
co za apetyczna zupka. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie!!!ja tez dziś ugotowałam zupke dyniową!uwielbiam ją!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni.
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Nie masz przypadkiem trochę za dużo talentów.. ? :P
OdpowiedzUsuńkochana chciałabym !
Usuńten talent należy do Magdy /mmnoworyta.pl :*
YUMMM! I love all pumpkin and squash soups!
OdpowiedzUsuńicantaffordmylifestyle.com
to co lubię w jesień :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Polecam też placuszki z dyni :)
OdpowiedzUsuńOstatnio pokochałam dynię całym sercem <3
OdpowiedzUsuńna sam widok robi się cieplej a co dopiero jak się ją zje ;)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaka, lubię takie zupy kremowe często jadam z pomidorów i papryki :-)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńLovely post, have a beautiful day! kisses
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę dyniową ale zazwyczaj robiłam ją wg przepisu Gesslerowej ;D Jednak moja w porównaniu z tobą jest bardzo uboga, muszę spróbować dodatkowych warzyw ;)
OdpowiedzUsuńhttp://fashionsmachines.blogspot.com/
Ja jeszcze dodaję więcej przypraw imbir i szczyptę utartego cary z kolendrą i zamiast sera feta daję mleczko kokosowe. Pycha
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zupę dyniową zawsze robiło się na słodko, tym chętniej spróbuję takiej wersji.
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle