Dzień dobry :*
W poprzednim poście kulinarnym mieliście okazję zapoznać się z przepisem na naleśniki z mąki orkiszowej (TUTAJ). Dziś dla odmiany zamiast mąki orkiszowej pojawi się MĄKA KOKOSOWA, która oprócz tego, że jest zdrowa to jest PYSZNA!
Jednak zanim przejdę do szczegółów, chcę żebyście się zapoznali z kilkoma ciekawostkami na jej temat;)
Czym się różni od innych mąk?
Zawiera w sobie bardzo dużą ilość błonnika. Sięgają po nią najczęściej osoby będące na diecie, diecie bezglutenowej i diabetycy.
Mąka kokosowa ma lekką konsystencję i łagodny zapach. Idealnie sprawdzi się do ciast, naleśników, omletów, muffinek czy innych wypieków, najczęściej tych słodkich. Jednak też można ją używać do zagęszczania sosów, zup lub w formie panierki.
Ja wybrałam oczywiście wersję na słodko i przygotowałam dla Was pyszny omlet z mąki kokosowej.
Dlatego teraz moi drodzy do dzieła :*
składniki:
2 jajka
pół szklanki mąki kokosowej
pół szklanki mleka i pół szklanki wody ( jeśli potrzeba dodać płynów ponieważ masa bardzo gęstnieje)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
30 g odżywki białkowej ( u mnie kokosowa) - można pominąć i omlet po prostu posłodzić.
łyżka oleju kokosowego
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na masę, którą przelewamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Do swojego omletu powciskałam borówki amerykańskie :) i podsmażałam z jednej strony aż omlet się zetnie na tyle, by można było go obrócić na drugą stronę. Jeżeli zbyt szybko się przypala należy zmniejszyć mocno ogień i patelnię przykryć pokrywką żeby szybciej "doszedł" i dopiero później przewrócić na drugą stronę.
Omlet świetnie smakuje np z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.
Smacznego!
Magda z MMNOWORYTA.PL
ps. Sięgacie po mąkę kokosową ?
Z miłą chęcią poznam Wasze propozycje kulinarne z wykorzystaniem właśnie owej mąki<3
19 komentarze
To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńwww.evdaily.blogspot.com
Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPyszności :) U mnie niestety takiej mąki nie kupię :/
OdpowiedzUsuńNie spotkałam jeszcze mąki kokosowej ale ciekawa jestem czy jakby zmielić suche wiórki na miał to czy by wyszła taka mąka :)
OdpowiedzUsuńZnajdziesz w każdym większym sklepie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTo wszystko zależy od wiórków ;) Niektóre są suche i mąka z nich wyjdzie a inne będą miały w sobie więcej tłuszczu i zrobi się taka kluska. Warto kupić gotową w sklepie a najlepiej certyfikowaną bo naszym zdaniem ma dużo więcej smaku ;)
UsuńZdrowe odżywianie!
OdpowiedzUsuńmniam :-)
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa jest świetna :) Omlet wygląda znakomicie i musi też tak smakować!
OdpowiedzUsuńnapewno tak smakuje jak wygląda <3 pysznie !
OdpowiedzUsuńNa istagramie nastąpił bum na omplety/naleśniki z mąki kokosowej :) Ja dopiero dość niedawno doszłam do wprawy dość cienkich, idealnych w grubości naleśników. Teraz zaś zaczynam eksperymentować z samymi naleśnikami w składzie i nad farszem :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszniutki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
O rany, pyszne!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie omlety. Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńmój blog :)
Ale narobiłaś ochoty na omlet. Wygląda przepysznie, na pewno spróbuje!
OdpowiedzUsuńhttps://smallnatic.blogspot.com/
Uwielbiam omlety, ale muszę przyznać, że jeszcze mąki kokosowej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA
https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle