FOOD: omlet z mąki kokoswej

by - 08:01



       Dzień dobry :* 

      W poprzednim poście kulinarnym  mieliście okazję zapoznać się z przepisem na naleśniki z mąki orkiszowej (TUTAJ). Dziś dla odmiany zamiast mąki orkiszowej pojawi się MĄKA KOKOSOWA, która oprócz tego, że jest zdrowa to jest PYSZNA! 
Jednak zanim przejdę do szczegółów, chcę żebyście się zapoznali z kilkoma ciekawostkami na jej temat;)

      Czym się różni od innych mąk?
Zawiera w sobie bardzo dużą ilość błonnika. Sięgają po nią najczęściej osoby będące na diecie, diecie bezglutenowej i diabetycy. 
      Mąka kokosowa ma lekką konsystencję i łagodny zapach. Idealnie sprawdzi się do ciast, naleśników, omletów, muffinek czy innych wypieków, najczęściej tych słodkich. Jednak też można ją używać do zagęszczania sosów, zup lub w formie panierki. 
     

Ja wybrałam oczywiście wersję na słodko i przygotowałam dla Was pyszny omlet z mąki kokosowej. 
Dlatego teraz moi drodzy do dzieła :* 





składniki:


2 jajka

pół szklanki mąki kokosowej

pół szklanki mleka i pół szklanki wody ( jeśli potrzeba dodać płynów ponieważ masa bardzo gęstnieje) 

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

30 g odżywki białkowej ( u mnie kokosowa) - można pominąć i omlet po prostu posłodzić.

łyżka oleju kokosowego 


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na masę, którą przelewamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Do swojego omletu powciskałam borówki amerykańskie :) i podsmażałam z jednej strony aż omlet się zetnie na tyle, by można było go obrócić na drugą stronę. Jeżeli zbyt szybko się przypala należy zmniejszyć mocno ogień i patelnię przykryć pokrywką żeby szybciej "doszedł" i dopiero później przewrócić na drugą stronę.
Omlet świetnie smakuje np z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami.





Smacznego! 
Magda z MMNOWORYTA.PL 




ps. Sięgacie po mąkę kokosową ? 
Z miłą chęcią poznam Wasze propozycje kulinarne z wykorzystaniem właśnie owej mąki<3


You May Also Like

19 komentarze

  1. To musi być pyszne!
    www.evdaily.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) U mnie niestety takiej mąki nie kupię :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam jeszcze mąki kokosowej ale ciekawa jestem czy jakby zmielić suche wiórki na miał to czy by wyszła taka mąka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. To wszystko zależy od wiórków ;) Niektóre są suche i mąka z nich wyjdzie a inne będą miały w sobie więcej tłuszczu i zrobi się taka kluska. Warto kupić gotową w sklepie a najlepiej certyfikowaną bo naszym zdaniem ma dużo więcej smaku ;)

      Usuń
  5. Mąka kokosowa jest świetna :) Omlet wygląda znakomicie i musi też tak smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. napewno tak smakuje jak wygląda <3 pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Na istagramie nastąpił bum na omplety/naleśniki z mąki kokosowej :) Ja dopiero dość niedawno doszłam do wprawy dość cienkich, idealnych w grubości naleśników. Teraz zaś zaczynam eksperymentować z samymi naleśnikami w składzie i nad farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie omlety. Wygląda smakowicie.

    mój blog :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś ochoty na omlet. Wygląda przepysznie, na pewno spróbuje!

    https://smallnatic.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam omlety, ale muszę przyznać, że jeszcze mąki kokosowej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

CHCESZ WIĘCEJ ? ZAPRASZAM NA

https://www.facebook.com/JustynaPolskaStyle